Борисов на изненадващо посещение при Вселенския Патриарх

Борисов на изненадващо посещение при Вселенския Патриарх
A A+ A++ A

Експремиерът Бойко Борисов е на посещение в Истанбул. Лидерът на ГЕРБ посети Желязната църква "Св. Стефан", която е ремонтирана с помощта на българското правителство в един от неговите мандати. По-късно днес е срещата му с вселенския патриарх Вартоломей.

Борисов припомни, че когато е дошъл и е видял как църквата се е наклонила и ще падне е провел разговор с Ердоган, който също много държи на етническата толерантност и добруването между двата народа, като много са си помагали.

"Благодаря много, когато дойдохме за първи път църквата се беше наклонила и тогава говорих с президента Ердоган, който посочи, че също държи на етническата толерантност и сме си помагали много. Всеки един елемент от тази църква, всяко елементче беше проядено от ръжда, всяко металче е било грундирано, подредено, познатено. Днес, когато идваме на Златния рог, колко златни кръстове имаме и биха камбаните", коментира Борисов.

"Ердоган седя тук и не можеше да повярва какво сме съградили", добави той.

„Благодарение на вас и почитаемия президент Ердоган се продължи едно велико дело да продължите и съхраните храма св. Стефан. Вие единствен в България се сетихте да възстановите и предоставите за бъдещите времена този храм в невероятен вид, както и метоха“, заяви Архимандрит Харалампий.

Той благодари, че Борисов продължава делото на княз Стефан Богориди, благодарение на който българите се сдобиват с първия си храм в Истанбул, а по-късно става един от най-големите дарители.

В църквата бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория.

Лидерът на ГЕРБ получи и личен подарък, специално направен за него от Владиката. Борисов получи кръст с частица от Честния кръст. В него е сложена частица от Честния кръст и песачинки от гроба Господен. Когато е правен ремонт Владиката е взел песъчинки от мястото където е лежало тялото на Господ и затова, този дар се дава само на специални хора, като е написана и специална молитва.

„Ще стои винаги в кабинета където работя. В петък ще съм в Атина и ще го нося с мен да го покажа на Мицотакис“, допълни още Борисов. Владиката му пожела винаги да взима най-добрите решения за българския народ.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?