Ето какво време да чакаме за Коледа и Нова година (МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА)

Ето какво време да чакаме за Коледа и Нова година (МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА)
Pixabay
A A+ A++ A

През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 5 до 10 градуса над климатичната нормата. Около нормата ще са сумарните валежи през последния месец на годната. В повечето райони те ще са между 40 и 50 л/кв.м, в планините и южните части – от 60 до 80 л/кв.м.

А ето и подробности какво време не очаква през декември и така чаканите Коледа и Нова година:

Времето през първото десетдневие на декември

Месецът започва с разваляне на времето и валежи от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са валежите над планините и в Югоизточна България. Сняг екипът на MeteoBalkans очаква в крайните северозападни райони, Предбалкана и по високите западни полета.

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се разкъса. До края на първото десетдневие след временно прекъсване от юг валежите отново ще се активизират, но ще са предимно от дъжд.

Дневните температури ще са типични за сезона и ще са между 6-8 градуса.

Времето през второто десетдневие на декември

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на многоцентрова област от ниско налягане над Западна и Централна Европа. Температурите ще започнат да се повишават, а облачността над нашата страна ще е по-често променлива, следобедите - с валежи от дъжд.

Към края на второто десетдневие, между 17 и 20 декември, термометрите отново ще се понижат. Ще е облачно и мъгливо.

Времето през третото десетдневие на декември

Застудяването ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи по високите полета поради ниските температури. Към момента (28.11.), прогнозите сочат, че около Коледа времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 10-13°С.

Към края на годината температурите ще се понижават. Очакваме и нови валежи от дъжд около Нова година.

Прогнозата е на MeteoBalkans

#месечна прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »