Изтичането на радиация от „Фукушима" продължава 19 месеца след трагедията

Изтичането на радиация от „Фукушима" продължава 19 месеца след трагедията
След аварията в АЕЦ „Фукушима-1" японското правителство взе решение да преразгледа предишните планове за развитие на енергетиката в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

19 месеца след трагедията с японската централа „Фукушима", предизвикана от земетресение и цунами, изтичането на радиация от АЕЦ-а вероятно продължава, смятат учени.

Изследване на американския химик от Океанографския институт в Уудс Хол, щата Масачузетс, Кен Бъслър, публикувано в престижното списание „Сайънс" (Science), анализира пробите на нивата на цезий в различни риби, ракообразни и водорасли, взети край бреговете на централата от японските власти, информира Би Ти Ви, цитирайки АФП.

Според Кен Бъслър засечените нива могат да се дължат или на постоянен малък теч или на радиационно натрупване на морското дъно. В подкрепа на теорията си ученият посочва, че най-високите нива на цезий са засечени именно във видовете, които живеят предимно в дънни условия.

Резултатите представени от японските власти показват, че близо 40 % от рибите, уловени край бреговете на Фукушима, не са годни за консумация, но според официалната позиция този показател се отнася само до зоната около ядрената централа и не се разпростира отвъд нея.

След аварията в АЕЦ „Фукушима-1" японското правителство взе решение да преразгледа предишните планове за развитие на енергетиката в страната.

В началото на септември Япония предприе нова енергийна стратеги, която предвижда пълен отказ от атомните електроцентрали, като срокът за експлоатация на атомните централи в страната ще бъде строго ограничен до 40 години и ще бъде въведена забрана за строителството на нови.

#Фукушима #АЕЦ #радиация #изтичане #централа #Япония #земетресение #Цунами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници