ЕК щяла да замрази 10 млрд. евро от еврофондовете на Румъния

ЕК щяла да замрази 10 млрд. евро от еврофондовете на Румъния
Европейската комисия спира голяма част от финансирането на Румъния по три оперативни програми. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия спира голяма част от финансирането на Румъния по три оперативни програми - „Транспорт", „Регионално развитие" и „Увеличаване на икономическата конкурентоспособност".

Букурещ има на разположение два месеца, за да отстрани нередностите, съобщи агенция „Медиафакс", цитирана от БТА.

„Този факт идва вследствие на някои тежки недостатъци в рамките на системата за управление и контрол на трите програми. Проблемите са свързани с областта на държавните поръчки, на доброто финансово управление, както и на разкриването и предотвратяването на злоупотребите и конфликтите на интереси," се посочва в съобщение на ЕК.

От Брюксел отбелязват още, че финансирането ще бъде възобновено „веднага след като бъдат предприети необходимите действия от румънските власти".

Източник от ЕС посочи, че сумата, която ще бъде спряна, е около 500 млн. евро, които първоначално са били предназначени за възстановяване на част от разходите по проекти в сферата на транспорта, регионалното и икономическото развитие и околната среда.

Отнетите средства са между 10% и 25% от общото финансиране за Румъния по четирите програми - „Транспорт", „Регионално развитие", „Увеличаване на икономическата конкурентоспособност" и „Околна среда", уточнява ЕК.

Общата стойност на програмите е около 10 млрд. евро, посочва информационният сайт „Зиаре".

Според телевизия „Реалитатя", според която ЕК ще блокира 10,4 млрд. евро от фондовете.

Брюксел изисква от румънските власти да вземат спешни мерки за коригиране на нередностите, тъй като еврофонодвете представляват основен източник на инвестиции в Румъния и следователно - съществен фактор за растежа, отбелязва ЕК.

„Страната има нужда от тези средства, а ЕК иска да възобнови плащанията възможно най-скоро. Румънските власти имат задачата да покажат, че системите за управление и контрол функционират," се посочва още в съобщението.

Вестниик „Гъндул" отбелязва, че ЕК е направила одити през 2010 г. и 2011 г., в резултат на които бяха открити тежки нередности по отношение на управлението и контрола на структурните фонодве в Румъния, и прекъсна плащанията чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд в средата на 2011 г.

През декември 2011 г. Комисията възобнови плащанията след „твърдия ангажимент на Румъния да подобри системата на управление и контрол при държавните поръчки".

За периода 2007-2013 г. са предвидени 19,2 млрд. евро за проекти за развитие за Румъния. До 30 септември 2012 година Букурещ е използвал едва 9,7% от тази сума.

#ОП „Транспорт" #ОП „Регионално развитие" #ОП „Увеличаване на икономическата конкурентоспособност" #ОП „Околна среда" #ЕК #Румъния #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници