Дянков щял да е първият финансов министър, който не харчи предизборно

Дянков щял да е първият финансов министър, който не харчи предизборно
Симеон Дянков представи проектобюджета за следващата година пред депутатите от бюджетната и икономическата комисии, които го приеха на първо четене. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплахите за бюджета през 2013 г. идват предимно от Америка, а не от Европа, както досега, заяви финансовият министър Симеон Дянков в Народното събрание.

Той представи проектобюджета за следващата година пред депутатите от бюджетната и икономическата комисии, които го приеха на първо четене.

„България води една от най-стабилните фискални политики. Приходната част в Бюджет 2013 наистина е много амбициозна, защото има някои външни заплахи," подчерта Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.

По думите му, след президентските избори в САЩ на 6 ноември се очаква рязко намаляване на разходите, което ще повлияе на износа на Германия и Китай, а оттам – на цяла Европа и на целия свят.

„Ние обаче сме показали с последните 3 бюджета, че го преизпълняваме и дефицитът е бил по-нисък. В момента сме на излишък дори - ще видите данните към края на септември, за деветмесечието ще имаме излишък над 200 млн. лв. За тази година по прогноза дефицитът е 1,3%, но той определено ще бъде под 1%, може би, под 0,7% , 0,6% от БВП - пак наполовина от заложеното в бюджета," уточни Симеон Дянков.

„Следващата година има парламентарни избори и всички казаха, че в такива времена финансови министри са се проваляли и това действително е така - последните 6 месеца се харчи много повече от необходимото," припомни Симеон Дянков.

Той предположи, че ще бъде първият финансов министър, който да покаже, че няма нужда от предизборно харчене.

#Симеон Дянков #Бюджет 2013 #Министър на финансите #бюджетна комисия #икономическа комисия #САЩ #президентски избори #парламентарни избори #Китай #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници