Само две жени са били помилвани в последните 5 години

Само две жени са били помилвани в последните 5 години
A A+ A++ A

Общо 22-ма души са помилвани от комисията в президентството за последните 5 г. и само две от тях са жени, съобщи "24 часа" по повод казуса на Десислава Иванчева. В четвъртък тя влезе в затвора с присъда от 6 г. заради подкуп, а адвокат Николай Хаджигенов, който я защитаваше в съда, обяви, че изпраща молба до държавния глава за нейното помилване. За последно жена от сливенския затвор е помилвана през януари 2018 г.

Бившата кметица на столичния район "Младост" роди преди окончателната си присъда син, който зачена ин витро.

Общото при помилваните е тежкото им здравословно състояние. Има обаче изключения - например 51-годишен мъж, за когото е издаден указ точно преди месец - на 13 октомври. Той е вкаран в затвора за притежание на наркотици и е осъден на 2 г. Престъплението обаче е било извършено преди 22 г.

Преди него комисията на “Дондуков” 2 помилва изцяло с остатъка от наказанието 67-годишен мъж, осъден на 3 г. и половина за измами. Остават му още 2 г. и 11 месеца.

Лишеният от свобода е бил в изключително тежко здравословно състояние. Прекарал е исхемичен мозъчен инсулт, не можел да координира движенията си, нито да говори. Придвижвал се трудно и не можел да се обслужва сам. Към момента на подаване на молбата му прогнозата на лекарите е била песимистична.


#Десислава Иванчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници