Осъдиха окончателно бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева

Осъдиха окончателно бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева
A A+ A++ A

Осъдиха окончателно бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за корупция.

Според информация на БГНЕС Иванчева е осъдена на 6 години затвор за изнудването на строителния предприемач Александър Ваклин и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по пет и четири години ефективно са осъдени и Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Бившата кметица на софийския район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Това е решил състав на Върховния касационен съд, който ги осъжда ефективно, съответно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Предстои присъдата да бъде публикувана на сайта на съда.

В личния си фейсбук профил Иванчева също съобщи новината.

"Приятели, осъдена на съм на 7 години. След 30 мин. заминавам за затвора в Сливен", написа тя.
Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. Като кмет и заместник кмет на „Младост“, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита и опит за натиск над държавното обвинение и съдебните състави, гледали наказателния процес. Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията. Случаят беше ползван и за аргумент при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе прокарано в предходния парламент. В крайна сметка обаче – три съдебни инстанции – несъществуващите днес Специализиран и Апелативен специализиран наказателен съд, както и Върховния касационен съд, издадоха ефективни наказания на тримата подсъдими за извършването на корупционно престъпление. Разликата е в размера на наказанието, тъй като на първа инстанция Иванчева бе осъдена на 20 години лишаване от свобода, докато сега присъдата е намалена на 6 г., от която ще бъде приспаднат срокът на предварителния арест.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров са приведени за изтърпяване на наказанията от служители на Главна дирекция „Охрана“ при правосъдното министерство.

#Десислава Иванчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"