И МВФ отрече Гърция да е договорила по-дълъг спасителен план

И МВФ отрече Гърция да е договорила по-дълъг спасителен план
Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас заяви, че се е споразумял за нов спасителен пакет с МВФ, ЕЦБ и ЕК. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сделка за удължаване на спасителната програма за Гърция няма, обяви и Международният валутен фонд.

Преди финансовата институция тиражираната информация опровергаха Европейската комисия, шефът на Европейската централна банка Марио Драги и германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Има напредък през последните дни, но по някои неуредени въпроси все още трябва да се постигне съгласие, за да се достигне до цялостно споразумение. Освен това финансовите въпроси предстои да бъдат обсъдени между официалните кредитори и Гърция“, заяви говорител на МВФ, цитиран от АФП и „Дневник“.

Краткото изявление на фонда потвърди подобно съобщение от Европейската комисия късно вечерта в сряда. От Брюксел също заявиха, че все още няма сделка с Атина, макар преговорите да вървят добре.

Изявленията се наложиха, след като гръцкият финансов министър Янис Стурнарас обяви, че се е споразумял за нов спасителен пакет с МВФ, ЕЦБ и еврокомисията и е спечелил повече време за Гърция за справяне с дълговата криза.

Пред гръцкия парламент министърът заяви, че тройката кредитори е решила да даде желаното удължаване на срока за реформи и постигане на фискалните цели от две години.

„Значителен прогрес беше постигнат в разговорите с Гърция, но няколко неуредени въпроса остават, преди да се постигне основно споразумение“, заяви говорителят на еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Марио Драги и Волфганг Шойбле, независимо един от друг, също се включиха в уверенията, че въпреки напредъка споразумение между Тройката и Атина все още няма.

#МВФ #Гърция #ЕЦБ #ЕК #Янис Стурнарас #Министър на финансите #Марио Драги #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници