Гърция си иска „Бургас–Александруполис“

A A+ A++ A

Гърция иска да запази участието си в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ въпреки решението на българското правителство, взето в сряда, да изостави проекта, с което на практика го прекратява.

„Ние нямаме никаква официална информация... за оттеглянето на България. Гърция напълно държи на своя стратегически избор за ползата от петролопровода за Гърция и България и за подкрепа на енергийната сигурност на Европа“, заяви държавният секретар по енергетиката Янис Маниатис, цитиран от АФП и БГНЕС.

По-рано говорителят на руската компания „Транснефт“ Игор Дьомин изказа предположение пред българското национално радио, че „проектът е замразен, а не погребан“.

„Ние все пак продължаваме да вярваме, че проектът е в интерес на участниците - България, Гърция и Русия, а дори и за САЩ, които възнамеряваха да транспортират по тази тръба петрол, добиван от компанията „Шеврон“ в района на Каспийско море“, заяви Дьомин.

Според него решението на България да се откаже от проекта е в интерес най-вече на Турция, която има проект за прокопаване на успореден (на Босфора) канал, предназначен за петролни танкери в европейската част на Истанбул.

Краят на проекта „Бургас-Александруполис“ отваря пътя и за конкурентния му проект в Турция – проекта за петролопровод „Самсун-Джейхан“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници