Кога, къде, какво на 1 ноември за Деня на народните будители

Кога, къде, какво на 1 ноември за Деня на народните будители
A A+ A++ A

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

Вижте как различните градове ще отбележат празника:

Русе

С тържествен концерт в Русе ще бъде отбелязана 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители. Началото е от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание.

Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор "Свети Георги Победоносец", певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и актьори-рецитатори с творчеството си ще повдигнат националното самочувствие на русенци и гостите им тази вечер от 19 ч с концерт, посветен на Деня на народните будители. За програмата на концерта говори директорът на операта в Русе Пламен Бейков.

"Съчетаваме прийомите на симфоничното звучене със звучене на народния оркестър и народното пеене. В програмата са включени едни новосъздадени произведения от Георги Андреев, който е диригент и директор на ансамбъл "Филип Кутев", където в нашия симфоничен оркестър се вписват народни музиканти и това предизвиква едно невероятно интересно звучене".

Публиката ще чуе и химна Народните будители в мащабна класическа оркестрация за голям симфоничен оркестър, каквато досега не е правена в България. Диригенти са Димитър Косев и Георги Андреев.

Пловдив


Тържеството започва на площад "11 май“ пред ХГ "Св. Св. Кирил и Методий“. Присъстват официални лица и гости, представители на образователни и културни институции, представителни групи на училищата от район "Централен“.

10.00 ч. Започват да звучат патриотични песни;

10.15 ч. По повод Деня на народните будители Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничен молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий“;

10.30 ч. кметът на Пловдив Здравко Димитров обявява началото на поставяне на нова традиция за честване на Националния празник на народните будители в Пловдив във връзка със 100 години от създаването му на 30.10.1922 г.;

10.40 ч. Начало на шествието към площад "Централен“ - Военен клуб.

Общоградско шествие:

Шествието стартира от площад "11 май“ и се води от Духов оркестър на ВВС. След духовия оркестър се движи състав на комитет "Родолюбие“, носещ лозунг "100 години ден ан народните будители". Всяко училище носи портрети на народни будители.

Маршрут:

От сборен пункт А - площад "11 май“ пред ХГ "Св. св. Кирил и Методий“, по ул. "Хан Кубрат“, ул. "Райко Даскалов“, подлеза на Аптека "Марица“, ул. "Райко Даскалов“, пл. "Римски стадион“, ул. "Княз Александър I“, пл. "Централен“;

От сборен пункт Б - улица "4 януари“ се присъединяват към шествието на пл. "11 май“ представителни групи на училищата от районите "Източен“ и "Тракия“;

От сборен пункт В - площад "Съединение“ се присъединяват към шествието по ул. "Хан Кубрат“ и ул. "Райко Даскалов“ преди подлеза на Аптека "Марица“ представителни групи на училищата от районите "Южен“ и "Западен“;

От сборен пункт Г - Пешеходен мост (южен подход) се

присъединяват към шествието по ул. "Райко Даскалов“ преди подлеза на Аптека "Марица“ представителни групи на училищата от район "Северен“.

Празнична програма:

На стълбите на бар "Каменица“:

10.45 часа Започват да звучат патриотични песни;

11.00 часа Шествието се спира за да наблюдава изпълнението на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева“ (10 мин.);

11.10 часа Духовият оркестър отново повежда шествието към площад "Централен“;

Отново звучат патриотични песни.

От 11.00 ч. до 12.00 ч. На пл. "Стефан Стамболов“ е инсталиран LED екран на който се прожектира мултимедия .

4.2. На площад "Централен“ - Военен клуб:

11.00 часа Започват да звучат патриотични песни;

11.30 часа Шествието пристига;

11.30 часа Ансамбъл "Тракийска младост“ при СУ "Любен Каравелов“ град Пловдив изпълнява патриотични и народни песни;

11.40 часа - Г-н Наско Начев започва да води програмата;

11.40 часа - Матю Бецински - ученик от НГСЕИ град Пловдив, рецитира "От Батак съм чичо“;

11.50 часа - поздравления: от Здравко Димитров, Румен Радев - президент на България, министри и други официални гости;

12.10 часа - Започва награждаване на учители от пловдивски училища, чийто ученици са отличени в 12-то издание на Националния проект на Ротари и Зонта "Народните будители и Аз“.

12.40 часа - изпълнения от Държавен драматичен театър Пловдив;

13.00 часа - изпълнения от Държавна опера Пловдив;

13.20 часа - Тържеството закрива авторът и ръководител на Националния проект на Ротари и Зонта "Народните будители и Аз“ доц. Кирчо Атанасов;

На площада отново звучат възрожденски песни.

София

Изложба на рисунки „Моите будители“ в Детския център на Столична библиотека – 14.00 ч.

На откриването ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса за рисунка „Моите будители“, в който са участвали над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.

Изложба „Будителите днес“, Мраморно фоайе

Изложбата е организирана от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ и е част от проекта „Училищният вестник – гласът на младите“ .

Изложбата съдържа оригинали на училищните вестници от 1939 г. „Школско звънче“ и „Нашенче“ – притежание на Столична библиотека, копия на електронни издания, оригинали и копия на училищни вестници от други градове в България, ръчно изработена от ученици от 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" в София книга за будителите със статии от периодичния печат.

Изложба „Велики българи в графиките на Петър Чуховски“

В изложбата са представени оригинални графики: „Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий Хилендарски“ и др.

Графиките са част от дарението от 260 творби, направено от съпругата на известния български художник проф. Петър Чуховски.

Документалната изложба "Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви"

Изложбата представя уникални архивни материали от ДА „Архиви“ и РИМ – за живота и творчеството на Й. Йовков.

В изложбата са включени и част от колекциите с редки и ценни издания на Столична библиотека – първи издания на Й. Йовков, събраните му съчинения, издадени от изд. „Хемус“ (1938 – 1946 г.).

Стара Загора

С богата програма честват в Стара Загора 1 ноември – Ден на народните будители.

Събитията започнаха още на 25 октомври, когато в Детския отдел на библиотека „Родина“ гостуваха най-малките ученици от Девето ОУ „Веселин Ханчев“. Утре от 14:00 часа за третокласниците ще бъде представена мултимедийна презентация за Паисий Хилендарски „От целия славянски род най-славни са били българите“.

„1 ноември – низ от светли имена“ е мотото на творческата работилничка, която ще се състои във Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина” за децата от началната степен на СУ „Христо Ботев“ .

Изложба, посветена на 40-годишнината от създаването на Школа по изобразителни изкуства към НЧ „Родина 1860“ ще бъде открита на 28 октомври от 17:30 часа във фоайето на РБ „Захарий Княжески“.

Празничен фолклорен концерт, посветен на Деня на народните будители с участието на ДГ „Звездица“ НЧ „Железник 1988“, ПААФ „Дълбоки“ при НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки ще се проведе в кв. „Железник“ на 30 октомври от 11:00 часа.

Ретроспективна изложба-базар с най-добрите творби през годините на малките творци от Школата за изобразително изкуство „Зографче“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ гр. Стара Загора ще бъде открита на 31 октомври от 17:30 часа в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

На 1 ноември от 11:45 часа започва тържественият общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Митрополит Методий Кусев“ .

Ето и останалите прояви в Деня на будителите:

„1 ноември – низ от светли имена“ - Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина” гостува с литературно четене на пенсионерски клуб „Августа Траяна“.

1.11.2022 г., 14.30 ч. ул. „Августа Траяна“ № 1

Концерт на Ансамбъл „Загорче“

1.11.2022 г. 17.00 ч. парк „Пети октомври“

„Изследване на фрагмента & дизайн 37“ – изложба графичен дизайн на студенти от специалност ПОИИГД към Тракийски университет Стара Загора

1.11.2022 г. 17.30 ч. фоайе Културен център „Стара Загора“

Графичен форум за млади автори

1.11.2022 г. 18.00 ч. Изложбена зала „Байер“

Връчване на наградите „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара и наградите на Съюза на учените. Празничен концерт на Военен духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

1.11.2022 г. 18.00 ч. Културен център „Стара Загора“

Инициативи на Регионален исторически музей

На 1 ноември, Регионален исторически музей – Стара Загора отваря врати с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа. На рекламния екран пред музея ще бъде представена презентацията „Памет за старозагорските будители”.

На празничния ден РИМ – Стара Загора организира за малките посетители творческо ателие „Поклон, будители старозагорски!”. Децата ще изслушат увлекателен разказ за родолюбиви старозагорци и ще изработят постери с ликовете им. Ще изпитат трепетите на възрожденските ученици, изписвайки с перо и мастило текст за будителите. Образователното занимание ще се проведе в музея от 11:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 15:00 часа. Цената за участие в ателието е 1 лв. на дете. Повече информация на тел. 042/919 214.

По повод 100 години от идеята за отбелязване на Деня на народните будители като общонационален празник и 100-годишнината от смъртта на митрополит Методий Старозагорски, РИМ-Стара Загора съвместно с „Национална бизнес поща“ подготвя юбилейно издание на вестника с материали, посветени на годишнините.

#Деня на народните будители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници