Кирил Петков намекна за манипулации в парламентарните комисии

Кирил Петков намекна за манипулации в парламентарните комисии
A A+ A++ A

Трети ден депутатите спорят за разпределението на председателските и зам. председателските места в парламентарните комисии, без които Народното събрание не може да започне същинската си работа - да обсъжда и гласува законопроекти.

Онзи ден първо уж се бях разбрали за председателските места, вчера (26 октомври) се оказа, че има проблем със зам. председателските места, както и с едно от ръководните - на иначе не най-ключовата спортна комисия. Днес (27 октомври) председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че късно през нощта партията е получила съобщение, че спортната комисия е дадена на ДПС след обаждане и външна намеса. Обяви, че новото мнозинство отново се налага, визирайки ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Заедно те избраха Вежди Рашидов от партията на Бойко Борисов за председател на парламента и демонстративно отказаха на "Продължаваме промяната" почивка преди гласуването за шеф на парламента.

По първоначална информация "Продължаваме промяната" трябваше да ръководи парламентарните комисии по здравеопазване, електронно управление, земеделие, въпросите на Европейския съюз и спорт. По думите на Андрей Гюров в отсъствието на "Продължаваме промяната" е договорено партията да получи комисията по правата на човека вместо комисията по спорта.

Кирил Петков каза, че до промяната се е стигнало след намеса отвън, но не посочи откъде според него са дошли указанията. По думите му причината е, че отцепилият се от "Има такъв народ", вече депутат от "Продължаваме промяната" и бивш министър на спорта в бившето правителство Радостин Василев е подал сигнал за конфликт на интереси срещу настоящия министър на спорта Весела Лечева. Според Петков сюжетът показва, че когато става дума за съмнения за корупционни практики, ГЕРБ и ДПС "скачат координирано".

Депутатът от БСП Явор Божанков поиска да знае дали намесата в парламентарните комисии е дошла от президента Румен Радев, като в духа на поведението на левицата от последните месеци обвини държавния глава, че "отдавна е прекрачил конституционните си правомощия". Въпросът на Божанков остана без отговор, но по неофициална информация и от редиците на "Продължаваме промяната", и от БСП инструкциите към спортната комисия и ДПС са дошли тъкмо от президентството.

"Продължаваме промяната" и ДПС си отправиха взаимни обвинения в лъжи. Първо председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията на Петков и Василев е получила ръководствата на всички комисии, които е пожелала, и никой освен ДПС не бил искал първоначално спортната комисия. Отговори му Асен Василев, като каза, че "Продължаваме промяната" била поискала председателските места в комисиите по бюджет и регионално развитие, но договорка не е била постигната. ГЕРБ припомниха, че в предходното Народно събрание "Продължаваме промяната" са нарушили парламентарната практика, като не са дали нито едно председателско място на тогавашната опозиция, а сега ръководните места се разпределят пропорционално на големината на групите. Партията на Кирил Петков и Асен Василев се очаква да получи пет председателски места.


#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници