Руснаците се запасяват с пари в брой

Руснаците се запасяват с пари в брой
A A+ A++ A

На фона на частичната мобилизация обемът на парите в брой, които са в обращение на руснаците за втори път в историята на изчисленията надхвърли 15 трилиона рубли, пише "Известия", позовавайки се на данни на Централната банка.

През септември показателят се е увеличил с 930 милиарда рубли. Преди това регулаторът регистрира рекордно количество "живи" пари в обращение през февруари тази година, тогава руснаците се запасиха в брой за 15,8 трилиона рубли. Тенденцията е свързана с желанието на руснаците да се предпазят от нарасналата несигурност и да разполагат с допълнително количество пари "кеш", обясниха от Централната банка.

Друга причина е напускането на голям брой руснаци от страната. По правило заминаването ставаше набързо и най-лесното решение за мнозина беше да изтеглят парите си в брой, каза Алексей Тараповски, основател на Anderida Financial Group. Също така желанието на гражданите да държат средствата си в брой е причинено от негативния опит от финансови затруднения от „изгорелите“ съветски депозити до действителното „замразяване“ на валута и ценни книжа в сметки през последните месеци, пояснява Марк Гойхман, главен икономист в Информационно-аналитичен център TeleTrade.

По-рано руският президент Владимир Путин упълномощи Централната банка да издава разрешения за износ на валута от Русия на стойност над 10 000 долара.

#рубли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници