Гешев шашна с писма до всички 240 народни представители: Искам спешна съдебна реформа

Гешев шашна с писма до всички 240 народни представители: Искам спешна съдебна реформа
A A+ A++ A

Обръщам се към Вас в качеството Ви на народен представител...", макар не народът, а други сили да са го избирали...

Така започва писмото, което утре всичките 240 народни избраници ще заварят на новото си работно място. Подател е главният прокурор Иван Гешев.

След като им напомня, че "основните демократични принципи на правовата държава и раздленеието на властите" предполагат освен контрол и взаимодействие, Гешев се жали, че прокуратурата отчела "негативна тенденция" при сътрудничеството в рамките на професионалната компетентност на органите на властта.

Такова е и заглавието на писмото му: "с призив за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите".

Така обвинител №1, който напоследък обикаля страната с констатации, че "няма държава", че "никой не се интересува от катастрофите" и пр., констатира, че "това" - т.е сегашното положение между институциите водело до "уронване на устоите на държавността", до "немотивирани атаки срещу държавните институции, занижено доверие на обществото в институциите, ръст на престъпността, дестабилизация..." и пр.

Той се застъпва за "незабавно обединение", както и за загърбване на лични и конюнктурни интереси.

И още нещо - настоява за...

"... провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък. Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани."

Главният прокурор в заключение заявява готовност да присъства в парламента, когато и да го поканят:

"... очаквам 48-то Народно събрание да се заеме незабавно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни. Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта."

Цялото писмо на обвинител №1 до новите депутати може да видите на този линк.

В допълнение главният прокурор и туитна:

"Времето за действия е сега", пише в краткото му изявление в социалната мрежа.

#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници