Радев: Не бива да даваме оръжие на Украйна докато не сме модернизирали армията си

Радев: Не бива да даваме оръжие на Украйна докато не сме модернизирали армията си
A A+ A++ A

Държавният глава Румен Радев отправи зов проблемите на Българската армия да не се политизират и модернизацията на армията да не се отлага.

Президентът посети учебния полигон "Ново село", където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група в нашата страна.

Всяка една държава може да разчита на НАТО в случай на нужда, но тя трябва да разчита и на собствените си въоръжени сили, каза президентът Радев и коментира, че няма място за отлагане на модернизацията на българската армия.

Той призова в никакъв случай да не се политизират проблемите на Българската армия и отново напомни, че през годините политиците не са се вслушвали във висшето военно ръководство и затова се забавя модернизацията.

Относно исканията за предоставяне на оръжия за Украйна президентът Радев обяви, че първо трябва да имаме ново въоръжение за нашата армия и чак тогава да предоставим старото:

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от боеспособности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност не само на север от нас, а и на Балканите".

На учебния полигон "Ново село" се състоя официалната церемония по предаването на командването на многонационалната бойна група от българската страна на Италия, която поема ролята на Рамкова държава, а България продължава да изпълнява ролята на страна домакин.

Към момента Италия участва с контингент в състава от близо 700 войници. Самата бойната група започна сглобяването си през месец март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини "Страйкър". Впоследствие заедно с тях на "Ново село" тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на руското нахлуване в Украйна и засилване на сигурността по Източния фланг на Алианса.

#. Румен Радев #Украйна #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници