Янев: ПП можеше да покани Митрофанова да си ходи в родната държава

Янев: ПП можеше да покани Митрофанова да си ходи в родната държава
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Предишното правителство е могло да покани руският посланик Елеонора Митрофанова „да си ходи в родната държава”. Това каза в в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS лидерът на „Български възход” Стефан Янев.

Припомняме, че днес партиите в 48-ия парламент решиха - Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас да не бъдат канени на първото заседание на Народното събрание.

„Въпросът е защо това се случва сега, след като същите партии, присъстваха в предходния парламент. Част от тях участваха в правителството, което можеше да предприеме стъпки и да покани г-жа Митрофанова да си ходи в родната държава. Това не беше направено. Създава се впечатление ,че в този показен диалог се нарушават някои правила, така нареченият държавен протокол. Той има определени правила – кой, кога и къде се кани. Този протокол се базира отчасти и на Виенската конвенция. Политизирането на един такъв въпрос има чисто вътрешно потребление”, обясни Янев.

Той отказа да коментира предложението на ГЕРБ - СДС Зеленски да направи обръщение на първото заседание на парламента.

За решението на Румен Радев да свика НС на 19 октомври:

„Моето впечатление е, че той винаги се е придържа към Конституцията, като основен закон. Това е разумен срок. Дали партиите го използват, за да водят диалог, е друга тема”, поясни Стефан Янев.

На въпрос трябва ли да се купуват изтребители втора ръка, той заяви следното:

„От началото на войната е ясно, че българските изтребители, с които разполагат Военно въздушните сили, няма как да бъдат поддържани. Това означава, че в следващите 1-2 години, докато дойде първата партида 8 изтребителя, поръчани и платени от България, е необходимо да има заместваща платформа”.


#Български възход #Стефан Янев #Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?