България е осъдена в Страсбург, защото отказва да сменя пола на транссексуалните

България е осъдена в Страсбург, защото отказва да сменя пола на транссексуалните
A A+ A++ A

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека, защото съдилищата ни отказват на транссексуалните да променят пола си.

Решението на съда в Страсбург е взето докато се чака Върховният касационен съд да излезе с чаканото вече две години свое тълкувателно решение по темата, съобщи lex.bg.

Гражданската колегия на ВКС трябва да се произнесе дали е допустима съдебна промяна на данните в актовете за гражданското състояние на транссексуален - лични документи, акт за раждане и пр. Преди да се произнесе ВКС обаче попита Конституционния съд какво разбира под понятието "пол" основният закон и как разбирането на Конституцията се съвместява с правото на личен живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

КС обяви, че понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Той обаче напомни на законодателя, че България и други държави са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транссексуалните, заради липсата на законодателство, предвиждащо възможност за признание на промяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури .

Една година след произнасянето на КС, ВКС все още няма свое решение, а следващото заседание по темата е насрочено на 6 октомври. Липсва и законова процедура по смяна на пола.

Решението на Европейския съд по правата на човека срещу България е заради казуса на транссексуална жена, родена като мъж. В Страсбург са й присъдени 10 000 евро обезщетение за нарушено право на личен живот.

Казусът на транссексуалната жена, която е посочена в решението с инициалите П.Х. (представлявана от адвокатско дружество „Екимджиев и партньори“), започва през 2018 г., когато тя подава молба по Закона за гражданската регистрация да бъдат сменени трите ѝ имена и ЕГН, така че да отговарят на женски пол. Районният съд уважава молбата ѝ и заявява, че докато българското законодателство не урежда юридическата промяна на пола, трябва да се прилага директно чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Като съдът е уважил медицински доклади в подкрепа на П.Х.

Прокуратурата обаче обжалвала и окръжният съд отменил решението за юридическа промяна на пола. И отбелязал в мотивите си, че дори и да се установи, че П.Х. категорично и трайно се самоопределя като жена от юношеска възраст и е започнала хормонални процедури, българското законодателство не позволява промяна на пола в регистрите за гражданско състояние. Полът е биологично състояние от раждането, обусловен е генетично и не подлежи на промяна, твърди окръжният съд.

#транссексуален #транссексуална #Европейският съд по правата на човека в Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай