Експерт: Цените ще растат още дълго време, пикът на инфлацията у нас ще е другото лято

Експерт: Цените ще растат още дълго време, пикът на инфлацията у нас ще е другото лято
A A+ A++ A

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на 2023 година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти. Годишна инфлация за август е почти 18% и най-висок е ръстът на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните, съобщи БНР.

Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов.

„Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години“, заяви той.

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година.

„Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%“, допълни Николай Павлов.

#инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай