България била заплашена от бедност колкото и Гърция

България била заплашена от бедност колкото и Гърция
Млад мъж се храни пред социална кухня в Гърция. Държавата е в групата на най-застрашените от бедност заедно с Латвия, Румъния, България, Испания и Литва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е заплашена от бедност колкото и изпадналата в дълбока криза Гърция, показва проучване, което се основава на данни от 2010 г., представено от Австрийското дружество за политически обсъждания и политическо развитие.

60% от хората в Европейския съюз са заплашени от бедност, като най-голям е рискът за латвийците, а най-малък – за чехите, показва проучването, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Според изследването 80,7 млн. души от 500-милионното население на ЕС са заплашени от бедност.

21,3% от латвийците са застрашени от тази тенденция, а над 20% от жителите на Румъния, България и Испания също попадат в тази категория, както и 20% от гърците и литовците.

9% процента от чехите са заплашени от бедност.

По данни на синдиката КНСБ, оповестени в понеделник, 23% от домакинствата, или 1,66 млн. души, в България живеят под прага на бедността.

Увеличението на издръжката на живот в края на септември спрямо юни е 2,8%, а от началото на годината е 4,8%. Нарастването на годишна основа спрямо септември миналата година е 5,9%.

#ЕС #бедност #България #Гърция #Румъния #Чехия #Испания #Латвия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници