140 българи притежават личен самолет или хеликоптер

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер
A A+ A++ A

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер. Толкова наши сънародници са вписани в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой аероплани и хеликоптери на частни лица у нас надхвърля 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски държави или САЩ, съобщава "Телеграф".

Частници притежават 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от наши сънародници. С най-скъпите самолети пътува Васил Божков. Това са магалуксозните Bombardier Global 5000 и "Чалънджър CL 601". Божков притежава и още 7-местна "Чесна Ситейшън" и реактивен "Лиърджет 60 XR".

Вторият известен бизнесмен, който притежава много скъп самолет, е Валентин Златев. Той е купил ултралуксозния поръчков "Лиърджет 60 XR" през март 2015 г., който преди това мащината е била  собственост на банкера Цветан Василев.

Сред собствениците на самолети е и бизнесменът Митко Събев, както и Валентин Захариев. Собственици на по-малки аероплани са братя Диневи.

Любопитен факт е, че първият частен самолет се появява в България преди 30 години. През 1992 г. е купен с кредит от авиационното дружество "Ист-уест".  Съдружниците купуват на старо седемместния "Бийч крафт Супер Кинг Ер-200" от американска компания.

Машината е произведена през 1975 година. Купена е от Далас за 900 000 долара. В София се ползва за чартърни полети. Илия Павлов е един от клиентиге по онова време.

Бизнесмените Ветко Арабаджиев и Николай Банев, също имат самолет и заедно основават първата в страната авиокомпания за ВИП превози. Идеята им е да предлагат чартъри в района на Балканите. Точно и покрай този проект двамата се скарват и разделят бизнесите си.

#Списък на богатите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай