Президентът Радев поздрави Лазар Мурджев за 60-ия му юбилей

Президентът Радев поздрави Лазар Мурджев за 60-ия му юбилей
сп. Сигурност
A A+ A++ A

 "Използвам празничния повод, за да изразя своето уважение към Вас за Вашата неуморна и всеотдайна просветителска работа в полето на сигурността на страната в нашия динамичен и сложен свят." – казва президента Румен Радев в своето обръщение до Лазар Мурджев по случай неговия 60 годишен юбилей. Държавният глава поздрави рожденника "...за несломимия дух, с който утвърждавате инициативата "Брод за България", за едно по-добро и сигурно бъдеще..."

"Чувствам се изключително на този юбилей –  защото това е първата ми годишнина, която посрещам като дядо..." – обърна се към гостите Лазар Мурджев.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи почетен знак и поздравителен адрес към юбиляра с думите:

"...През годините Вие успяхте да разкриете своето дарование на поет, художник и общественик с яркото си присъствие в артистичните среди на България и сред патриотично настроената българска интелигенция. С вашите талантливи стихове, ярка публицистика и широко мащабна обществена ангажираност създадохте име на интелектуалец, който неотклонно отстоява родолюбието като безапелационна отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето на България. Издател на списание "Сигурност", председател на КООСО и създател на инициативата "Брод за България" са само част от широката до необозримост деятелност за общественото благоденствие."– завърши обръщението си Боян Ангелов, а Иван Гранитски обобщи в типичния си стил "...Драги Лазаре, за мен е чест и истинско удоволствие да те поздравя с навършването на първата 60 годишнина от твоя достоен живот. Надявам се твоето талантливо перо все така неуморно да бичува национал предателите и други безгръбначни субстанции, които през последните 30 години изпълзяха из адовите бездни..." – беше безкомпромисен член-кор.проф. Иван Гранитски.

Почетен знак на "БРОД за България" – "Поибренски кръст"– символ на националната съвест бе връчен на юбиляра от ген. Стоимен Стоименов. Той изтъкна визионерската същност на Лазар Мурджев и неговия идеен и съзидаващ принос за осъществяване на каузата "национално единение".
Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти поздрави Лазар Мурджев с юбилея и с премиерата на новата книга "Намибийска траектория", която ни повежда през  "Приказката за очовечаването". Връчена му бе и "Грамота за принос в отстояването на българската държавност " от Фондация "Устойчиво развитие за България".

Професор Валери Стефанов "нахвърля" литературен и философски етюд върху Африканската Приказка на Лазар и сложната "Траектория" за очовечаването, както и за изначалието на нашето – човешко съпричастие към Лова и възхвалата ни към него... Допълни го бойният другар  на Лазар и почетен консул на България в Намибия – Михаил Михайлов, както се разбра по-късно и "основен виновник"за всички африкански траектории на автора.

Приветствие към рожденика отправи и домакинът на събитието, председателят на  СЛРБ – най-голямата неправителствена организация в страната. Инж. Васил Василев отличи Лазар Мурджев – член на УС на НЛРС- СЛРБ за принос към Съюза за съхраняване на традициите и дълговечността на ловната организация.

Професор Евгений Сачев изненада аудиторията и връхлетя рожденника със златен автомат "Калашников", който му дари, за да "дорисува" траекторията на очовечаването до край...
За настроението през цялата вечер се грижеха хор "Планинарска песен" с ръководител Калин Балкански, бардът Асен Масларски /който изпълни любимата песен на Лазар от незабравимия му приятел Цветан Начев, с която почетоха паметта на всички, които "НЕ СЕ ЯВИХА" тази вечер. На сцената се качи и  неуморимият Мишо Михайлов и дъщеря му Елиза. 

Водеща на вечерта бе журналистката и пи ар Патриция Кирилова.

Гостите се насладиха в творческа обстановка на авторския филм "Уникалност за малко хора"– в едно с хубавото вино от "Вила Мелник", а в последствие на "Приказката за очовечаването" с приказните илюстрации на Галина Павлова и незаменимите усилия, режисьорски и дизайнерски умения на главния редактор на сп."Сигурност" - Димитър Мурджев.

 

#Лазар Мурджев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай