България ще има Център по киберпрестъпност под контрола на Европол

България ще има Център по киберпрестъпност под контрола на Европол
Вътрешният министър Цветан Цветанов и посланикът на САЩ в България Марси Рийс участваха във втория „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2013 г. България ще създаде Център по киберпрестъпност под ръководството на Европол, обяви Валери Андрианавали от Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.

По време на втория „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа“ тя разкри някои от параметрите на новата европейска стратегия по киберсигурност, която предстои да бъде представена през следващия месец, предаде БГНЕС.

„Ние признаваме и разбираме, че не сме достатъчно подготвени не само на национално ниво, но и на европейско и световно ниво. Това ни мотивира да изготвим стратегия, която цели да разгледа този проблем на всички нива“, добави Валери Андрианавали.

Стратегията, която ЕК разработва от близо година, предвижда законодателни предложения във връзка с насърчаване на киберустойчивостта на технологиите.

„Много е нужно да подобрим обучението на всички нива и много стъпки могат да се предприемат в тази посока. Важно е да се насърчи и индустрията да предлага решения за сигурност и по този начин насърчаваме и потребителите, особено корпоративните, да използват тези решения и продукти“, отбеляза още Валери Андрианавали.

#Европол #ЕК #киберпрестъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници