Столичани да се готвят за студена зима? "Топлофикация" с 480 млн. лв. дългове

Столичани да се готвят за студена зима? "Топлофикация" с 480 млн. лв. дългове
A A+ A++ A

480 млн. лв. са задълженията на "Топлофикация-София", натрупани през последната една година. До края на седмицата се очаква да бъде сключен договорът с" Булгаргаз", който да гарантира доставките на газ за зимата, а от Столичния общински съвет настояват увеличението в цената на синьото гориво да бъде поето от държавата под формата на компенсации.

"Топлофикация-София" осигурява топлинни услуги на близо един милион софиянци. За някои от тях парното е без алтернатива, независимо от цената. 

"И 100% да се увеличи- каква е алтернативата, не можем да горим мебели, нито да палим огън в апартамента", жалва се столичанин.

През последните 10 години обаче общинското дружество трупа дългове в размер на 1.3 млрд. лева. От тях близо 340 млн.лв. са задълженията към "Булгаргаз". 

"За последната една година в "Топлофикация" се натрупаха 480 млн. лв. нови задължения от разликата между курс купува и курс продава на газа. Ние сме против тези пари да бъдат търсени от гражданите пряко с увеличение на сметките за парно", коментира председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

От СОС настояват увеличението в цената на газа да бъде поето от държавата под формата на компенсации. 

"Над 2 млрд. лева са печалбите на АЕЦ "Козлодуй" за тази година. Те в историята не са имали такива. Тези свръх печалби не трябва да остават в държавата, а да бъдат разпределени, за да покрият и омекотят удара, който гражданите понасят", категоричен бе той.

Столичният общински съвет, представители на Българския енергиен холдинг и служебният министър на енергетиката Росен Христов сформираха работна група за излизане от кризата. Обсъжда се и вариантът от общинско дружество "Топлофикация" да стане държавно. 

"Най-важно е "Топлофикация" да остане публична собственост - на държавата или на общината. Очакваме да видим какви са идеите на държавата за придобиване на дружеството, какви ще са гаранциите, че това дружество няма да стане частна компания на някой бизнесмен. Това ние няма да го позволим", смята той.

Междувременно клиентите на Топлофикация се готвят да прекарат тази зима на студено. Последното поскъпване от 1 юли е с 40%. 

"Някой път в най-студеното пускам за малко духалка и това е", разказва потребител. 

"Да стоим малко по-облечени и при по-ниска температура, да свикваме - това е единственият начин", заявява друг.

Въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри близо 19% по-висока цена на газа от 1 септември, от "Топлофикация" все още не са поискали ново увеличение на цената на парното и топлата вода. 

#"Топлофикация"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници