Хората предизвикали смъртоносен трус през 2011 г.

Хората предизвикали смъртоносен трус през 2011 г.
Около 15 000 души останаха без покрив при труса, който повреди около 12% от сградите в този град с богато културно-историческо наследство. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Човешка дейност, а именно експлоатацията на подземните води, е допринесла за разрушителното земетресение, което удари миналата година историческия град Лорка в южната част на Испания, гласи ново научно изследване.

На 11 май 2011 г. земетресение с магнитуд 5.1 с хипоцентър само на 3 км дълбочина уби девет души и рани около 130 в Лорка.

Около 15 000 души останаха без покрив при труса, който повреди около 12% от сградите в този град с богато културно-историческо наследство.

За да изучат по-добре това явление, Пабло Гонсалес от катедра „Науки за Земята“ в Университета на Западно Онтарио (Канада) и колегите му са анализирали с радар наземните деформации, причинени от земетресението, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Те открили, че земетресението става в системата от разломи Алама де Мурсия. По-точно, получени от техните симулации данни показват, че повечето от енергията на земетресението е била освободена при изместване на само 20 сантиметра на разломен сегмент с размери 2 на 3 км.

Това разкъсване обаче е възникнало само на 3 километра дълбочина, необичайно близо до повърхността, което обяснява степента на щетите, причинени на Лорка.

Пабло Гонзалес и неговият екип установяват, че подземните води от басейна Гуадалентин Алто, в близост до реката, са се понижили с около 250 метра между 1960 и 2010 г. поради извличането им за нуждите на населението.

Компютърна симулация показва, че спадът на водоносния хоризонт е довел до пропадането на част от земната кора в близост до разломната система в Алама де Мурсия, става ясно от проучване, публикувано в списание „Нейчър Геосайънс“ (Nature Geoscience).

Това пропадане причинява „еластична реакция“ на кората, която е увеличила натиска и е довела до критичната точка на мигновеното освобождаване на натрупаната енергия.

„Нашите резултати показват, че човешката дейност може да повлияе върху това как и кога да се случват земетресения“, пишат авторите.

В отделен коментар геологът Жан-Филип Авуак от Калифорнийския технологичен институт – „Калтек" (Caltech), смята, че добивът на вода за човешките потребности вероятно ускорява естествения процес, но недостатъчно, за да предизвика земетресение самостоятелно.

Авуак призовава все пак към по-голямо внимание, за да се избегнат смущения в подземните пространства, и по-специално при проекти за подземно съхранение на въглероден диоксид, които засягат големи обеми на земната кора.

„Ние знаем как се отключват земетресения, но все още сме далеч от това да сме в състояние да ги контролираме“, казва той.

#Лорка #Испания #земетресение #трус #Канада #Калифорнийския технологичен институт #Калтек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници