Управляващите от ГЕРБ контролирали работата на БОРКОР

Управляващите от ГЕРБ контролирали работата на БОРКОР
Според БОРКОР медиите са некоректни и създават неправилна представа за структурата, обясни Антоанета Цонева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работата на БОРКОР се управлява от Консултативен съвет с доминиращо присъствие на представители на управляващата партия ГЕРБ, констатира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, беше създаден в средата на 2010 г. като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на превенцията и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

„16 от 26-имата членове на Консултативния съвет, който управлява БОРКОР, са министри от кабинета „Борисов“, на практика цялото правителство“, съобщи Антоанета Цонева по БНР.

Освен това има представители на законодателната власт също от управляващата партия, има представители на ДАНС, Агенция „Митници“ и Сметната палата, допълни тя.

„На нас ни се струва, че така конструиран, органът съдържа риск да не може да получи никаква обратна връзка извън самите институции“, отбеляза още Антоанета Цонева.

На кръгла маса в понеделник, на която Институтът за развитие на публичната среда представя същността, целите и задачите на БОРКОР, тя посочи, че съществува невярна представа, че БОРКОР има оперативни функции.

„Според БОРКОР медиите са некоректни и създават неправилна представа за структурата“, обясни Антоанета Цонева.

По думите й БОРКОР ще започне разработване на планове за действие през декември, когато се очаква доклад на Комисията за анализ на корупцията в обществените поръчки.

#обществени поръчки #организирана престъпност #корупция #Сметна палата #агенция „Митници“ #ДАНС #БОРКОР #Институт за развитие на публичната среда #Антоанета Цонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »