Пилоти заспаха по време на полет, пропуснаха да кацнат

Пилоти заспаха по време на полет, пропуснаха да кацнат
A A+ A++ A

Двама пилоти са заспали и са пропуснали кацането си по време на полет от Судан до Етиопия в понеделник.

Инцидентът е станал на борда на Boeing 737-800 на Ethiopian Airlines на път от Хартум за Адис Абеба, съобщава Aviation Herald, цитиран от BgVoice.

Данните, получени от уебсайта, показват, че самолетът е летял на 11 200 метра височина на автопилот и не е предприел спускане на международното летище Боле в Адис Абеба, планираната му дестинация, на 15 август.

Контролът на въздушното движение не успял да се свърже с екипажа, въпреки че направил няколко опита за контакт.

Алармата обаче се е задействала, когато самолетът прелетял над пистата и продължил. Впоследствие самолетът започнал да се спуска, кацайки безопасно около 25 минути по-късно. Данните от автоматично зависимо наблюдение-излъчване (ADS-B) показват, че въздухоплавателното средство прелита над пистата, преди да започне снижаване и маневриране за друг подход.

Авиационният анализатор Алекс Мачерас изрази в Twitter шока си от „дълбоко обезпокоителния инцидент“, който предполага, че може да е резултат от изтощението на пилота.

„Умората на пилотите не е нищо ново и продължава да представлява една от най-сериозните заплахи за безопасността на въздуха – в международен план“, написа той.

Докладът идва само месеци след като пилоти на Southwest Airlines и Delta Air Lines предупредиха ръководителите на авиокомпаниите, че изтощението на пилотите нараства и ги призоваха да третират умората и произтичащите от нея грешки като риск за безопасността.

„Умората, както остра, така и кумулативна, се превърна в заплаха номер едно за безопасността на Southwest Airlines“, каза Асоциацията на пилотите на Southwest Airlines или SWAPA в писмо до ръководителите на авиокомпанията през април.

Според писмото нарастващото търсене на въздушни пътувания, докато индустрията започва да се възстановява от пандемията от Covid-19, и хаосът при отмяната, предизвикан от лошото време, са сред причините за увеличаването на изтощението на пилотите.

Още през май италианският вестник Repubblica съобщи, че пилот на ITA е бил уволнен, след като “заспал” по време на полет между Ню Йорк и Рим. Твърди се, че вторият пилот е взел “разрешена почивка” по това време, което е довело до загуба на комуникация на Airbus A330 с контрола на въздушното движение за десет минути.

 

#пилоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници