Почина демократът Макгавърн, опонент на Никсън за президент на САЩ през 1972 г.

Почина демократът Макгавърн, опонент на Никсън за президент на САЩ през 1972 г.
Бившият сенатор Джордж Макгавърн е един от прогресивните представители на Демократическата партия в САЩ и яростен противник на войната във Виетнам. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският демократ Джордж Макгавърн, загубил президентските избори срещу Ричард Никсън през 1972 г., е починал на 90-годишна възраст в неделя.

Бившият сенатор е един от прогресивните представители на Демократическата партия в САЩ и яростен противник на войната във Виетнам, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Демократическата партия, на която става член през 1952 г., му дължи разширяването на избирателната си база – дотогава главно синдикалисти и работници от градовете, с масовото привличане на жени, студенти и представители на малцинствата, спечелени от предизборната кампания сред населението на демократическия кандидат за президентските избори през 1972 г.

По това време Хилари и Бил Клинтън – още 20-годишни, правят първите си стъпки в политиката.

Много привърженици на Джордж Макгъвърн дадоха гласа си за Хилари Клинтън в битката за първичните избори през 2008 г.

На времето демократът успя да използва растящата съпротива срещу войната във Виетнам, но популярността му се срина, след като стана известно психиатричното минало на неговия съекипник Томас Игълтън.

Страдащ от депресия, Игълтън имаше зад гърба си три престоя в психиатрия и бе подлаган на електрошокове – нещо, за което Джордж Макгъвърн нямаше представа.

Скандалът послужи за урок на бъдещите кандидати за Белия дом, които оттогава правят задълбочено проучване при избора си на кандидат за вицепрезидент.

Аферата доведе до загубата на демократическия кандидат, който трябваше да преживее едно от най-големите поражения в американската история. „Макгъвърн левичарят" - стана едно от любимите определения, използвани от републиканците дълги години.

Две години по-късно избухна скандалът „Уотъргейт" и Ричард Никсън бе принуден да подаде оставка заради подслушването на централата на Демократическата партия във Вашингтон.

Роденият на 19 юли 1942 г. в Ейвън, Южна Дакота, Джордж Макгъвърн постъпва като доброволец във ВВС на 19 г. и изпълнява 35 мисии с бомбардировач над Европа по време на Втората световна война. През 1953 г. той защитава докторат по история в Северозападния университет.

Член е на Камарата на представителите от 1957 до 1961 г., а през 1961 г. става директор на програмата „Мир срещу храна", организирана от президента Джон Кенеди. Следващата година той е избран за сенатор на Южна Дакота – пост, на който остава три мандата.

Борец срещу глада в света, Джордж Макгъвърн напуска Сената през 1981 г. и става хоноруван професор в различни университети. През 90-те години той оглавява вашингтонския мозъчен тръст Близкоизточен политически съвет (Middle East Policy Council).

През 1994 г. дъщеря му Тери, майка алкохоличка на две деца, е намерена мъртва замръзнала под снега в Уисконсин. След тази драма Джордж Макгъвърн написва книга за зависимостта на дъщеря си и постъпленията от нея предава на център за лечение на жени и деца от алкохолизъм.

С жена си Елинор, която почина през 2007 г., имат още четири деца.

В неотдавнашно интервю за „Вашингтон пост" Джордж Макгъвърн заяви по повод унизителната си загуба през 1972 г.: „Исках да спечеля за моята партия, за нашите млади войници, за мъжете и жените с добра воля, разочаровани от аферата „Уотъргейт" и от ролята на парите в политиката. От висотата на моите 90 г. сега мога да кажа, че поражението ми на президентските избори не бе най-щастливият епизод в моя дълъг, богат и сложен живот, който ме научи, че човек не може винаги всичко да контролира."

#Ричард Никсън #САЩ #Демократическа партия #президентски избори #Хилари Клинтън #Бил Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници