Пожарите във Франция и Португалия придобиват критични размери

Пожарите във Франция и Португалия придобиват критични размери
A A+ A++ A

Горските пожари по френското атлантическо крайбрежие се разгоряха отново, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА. Наложи се около 6000 души да напуснат домовете си в Бордо. Магистрала А63, която води към испанската граница, е затворена и в двете посоки между Бордо и Байон. Франция е поискала помощ от европейските страни. Предстои Швеция и Италия да изпратят самолети за гасене на пожари.

Критична е ситуацията и в португалската планинска област Ковиля, североизточно от столицата Лисабон. Близо 1200 пожарникари с 8 специализирани самолета се борят да овладеят пламъците там.

Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни и да затрудни изключително много превоза на стоки, включително на въглища и бензин, предупредиха германските власти.

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно равнището на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в проблема за германските заводи и електроцентрали, силно зависими от доставките по вода. Това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес.

#горски пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници