Българите масово свиват коланите, намаляват покупките

Българите масово свиват коланите, намаляват покупките
A A+ A++ A

Българите свиха коланите и заради високата инфлация започнаха да пазаруват по-малко. Оборотът в „Търговия на дребно, без търговията с автомобили“ през юни намалява с 1,4% спрямо предходния месец, обявиха от НСИ. При търговията с автомобили спадът е още по-голям – с 5,9%, а при техническото обслужване и ремонта на коли свиването на оборота е с 9%, показват данните на НСИ. В резултат общият спад на оборотите в търговията в страната е с 2,6%.

През юни има намаление на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи стоки, посочват от НСИ. Например спадът при търговията на дребно с храни, напитки и цигари е с 1,4%, а намалението на оборотите при търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилните горива е с 1,1%.

При нехранителните стоки по-голям спад е регистриран при продажбите на компютри и мобилни телефони - с 6,1%, както и при онлайн търговията - с 3,1%.

Заради високите цени спад в търговията с храни има дори спрямо юни миналата година – с 3,1%. А продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома намаляват с 4,1% на годишна база.

#големи магазини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай