Турция с ключово решение за доставката на газ

Турция с ключово решение за доставката на газ
A A+ A++ A

Турция ще предложи създаване на "енергиен коридор" за справяне с енергийната криза в Европа, предизвикана от ограничаването на доставките на газ от Русия. Анкара създава подобна инициатива след откриването на "зърнения коридор" от Украйна. Според турския всекидневник Turkiye въпросът ще бъде обсъден по-специално на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще говори по покана на руския лидер Владимир Путин. Събитието ще се проведе на 15-16 септември в Самарканд.

Преди срещата на ШОС Ердоган ще посети Общото събрание на ООН в Ню Йорк и по време на посещението си в САЩ ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

През юли на преговорите в Истанбул Русия и Украйна подписаха споразумения за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море. Зърното, според споразуменията, ще се изнася от три украински пристанища - Одеса, Южен и Черноморск.

„Турция може да играе активна роля в разрешаването на енергийната криза, изпитана от европейските страни поради руското ембарго, и в този контекст въпросът за транспортирането на LNG до Европа през Турция може да бъде на дневен ред“, пише вестник Turkiye.

# Реджеп Таип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници