"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим

"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим
стоп кадър/Фейсбук
A A+ A++ A

Палестинската радикална групировка „Ислямски джихад” (ИД) обстреля днес с ракети Йерусалим от ивицата Газа. Това стана поредният епизод от новия конфликт между палестинските екстремисти и Израел, който навлезе в своя трети ден и вече взе поне 32 жертви, плюс 200 ранени. 

Бригадите „Ал Кудс” - военното крило на ИД, излязоха с официално изявление, че са "изстреляли ракети" по града, малко след като сирените за въздушно нападение в Йерусалим бяха активирани и се чуха експлозиите. Това е първата ракетна атака срещу града в сегашния кръг от насилие.

От петък насам към Израел са били изстреляни поне 600 палестински ракети и и снаряди, заяви израелски официален представител. Според него, страната е започнала военна операция поради "непосредствена заплаха" от "Ислямски джихад", предаде БТА.

При ударите на Израел по ивицата Газа бяха убити двама от лидерите на групировката - Халед Мансур и Дайсер Джабари. Освен тях са загинали още 30 палестинци, сред които няколко бойци от ИД, но и шест деца. Израел обаче обвини "Ислямски джихад", че вчера е изстреляла заблудена ракета, която е убила децата в Джабалия, Газа. 

Това е най-сериозния обстрел между Израел и Газа след 11-дневния конфликт през май 2021 г., в който загинаха над 200 палестинци и дузина израелци. Израелската армия предупреди, че настоящата операция с кодово име "Зазоряване" може да продължи една седмица.

Днешният ракетен обстрел по Йерусалим бе в отговор на снощното убийство на високопоставения лидер на ИД Халед Мансур при въздушен удар по къща в бежански лагер Рафа в южната част на Газа. Преди това командирът оцеля при пет опита за ликвидирането му от израелските военни, които го обвиниха в планиране на бойни операции извън Газа.

Освен че нанесе въздушни удари, израелската армия арестува и десетки членове на ИД при нападение по мрежа от тунели, прокопани от групировката на окупирания Западен бряг на река Йордан. 

Засега "Хамас", най-голямата въоръжена групировка в района, която има сходна идеология с "Ислямски джихад" и често координира действията си с него, не се включва в обстрела. В резултат на това няма съобщения за израелски въздушни удари, насочени към "Хамас", което би означавало ескалация на насилието.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай