Русия арестува топ учен по свръхзвукови ракети за държавна измяна

Русия арестува топ учен по свръхзвукови ракети за държавна измяна
Институт по теоретична и приложна механика - Русия
A A+ A++ A

Водещ руски учен в областта на хиперзвуковите ракети е бил арестуван по подозрение в държавна измяна в петък, съобщават руски държавни медии.

Д-р Александър Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика към Сибирския филиал на Руската академия на науките, е третият руски учен, който е арестуван това лято по подозрение в държавна измяна, съобщава Си Ен Ен.

Научният директор на института Василий Фомин съобщи пред руската информационна агенция ТАСС, че Шиплюк е изпратен в центъра за предварително задържане "Лефортово" в Москва.

Задържането на д-р Шиплюк идва след ареста на 27 юни на главния научен сътрудник на института Анатолий Маслов, който е заподозрян в предаване на секретни държавни данни, свързани с хиперзвуковите ракети.

Според уебсайта на института Шиплюк ръководи технологична лаборатория с уникални въздушни тунели, специално създадени за симулиране на хиперзвукови условия.

На 30 юни Совецкият районен съд в Новосибирск арестува друг учен - Дмитрий Колкер, изследовател в Института по лазерна физика на Сибирския филиал на Руската академия на науките. Колкер е задържан по обвинение в държавна измяна за предполагаемо сътрудничество с китайските служби за сигурност, съобщи Ройтерс.

Колкер, който е диагностициран с рак в четвърти стадий, умира при преместването му от центъра за предварително задържане.

Военните сили на Русия, Китай и САЩ работят по разработването на хиперзвукови оръжия (HGV), посочва Си Ен Ен. Това са високоманеврени оръжия, които теоретично могат да летят с хиперзвукова скорост, като същевременно коригират курса и височината си, за да летят под радарно засичане и да заобикалят противоракетна отбрана.

Експертите твърдят, че срещу такива оръжия е изключително трудно да се защити.

Смята се, че Русия разполага с HGV в арсенала си - системата "Авангард", за която руският президент Владимир Путин през 2018 г. заяви, че е "практически неуязвима" за западната противовъздушна отбрана.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай