Кога инфектиран с COVID-19 престава да заразява

Кога инфектиран с COVID-19 престава да заразява
pixabay
A A+ A++ A

След карантината или след изолацията човек престава да заразява в момента, когато антигенният тест е отрицателен. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

"Антигенният тест е по-важен да докаже, че си отрицателен и не заразяваш.

PCR тестът може да остане доста дълго време положителен, въпреки че вирусът не заразява, неговите РНК все още са в тъканите. Даже е известно в някои локализации анатомични, че остават доста продължително време", добави Кантарджиев.

"Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава

с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5 в Европа е последователно - в момента става и в нашата страна", коментира още Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на COVID случаите

като това отчасти се дължи на предприетите мерки, каза той.

"В столицата сме доста въздържани,

съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват".

Новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност,

обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията".

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с COVID.

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това", коментира Тодор Кантарджиев.

#КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай