Ден на траур в Ливан след атентата в Бейрут

Ден на траур в Ливан след атентата в Бейрут
Осем души загинаха, а 86 бяха ранени след атентата в Бейрут. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Ливан е обявен ден на национален траур след петъчния атентат в християнския квартал „Ашрафие" в Бейрут.

Страната е в шок след терористичния акт, при който бяха ранени 86 души, а осем бяха убити, сред които и генерал Уисам ал Хасан – шеф на разузнаването на Силите за вътрешна сигурност, предаде БНР.

В Ливан се опасяват от завръщането на „черните години" на политическите убийства, а правителството се събра на заседание в събота, за да обсъди обстановката.

Генерал Уисам ал Хасан, мюсюлманин сунит, е приближен на опозиционния лидер Саад Харири, който е противник на режима на Башар Асад в съседна Сирия. Очакваше се в края на годината той да оглави разузнавателната служба.

Неговият най-голям успех беше осуетяването на сирийски заговор за бомбени атента в страната, довел до ареста на бившия депутат и министър Мишел Самаха, известен с контакти със сирийския президент Башар Асад.

След новината за убийството на Уисам ал Хасан напрежението в Ливан нарасна и много сунитски райони пътищата бяха затворени с горящи автомобилни гуми в знак на протест.

И събота сутринта много пътни артерии в Бейрут, Сайда, Триполи остават блокирани.

Призиви за бързо разследване на атентата и наказване на виновните, но и за успокояване на обстановката, бяха отправени от Съвета за сигурност, както и от Франция, САЩ, Ватикана, Египет, Йордания, Иран и Сирия.

#Ливан #атентат #Бейрут #Съвет за сигурност на ООН #генерал #САЩ #Уисам ал Хасан #Силит за вътрешна сигурност #разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници