Пациент осъди болница "Св. Мина" за 25 бона заради фиктивна оперция

Пациент осъди болница "Св. Мина" за 25 бона заради фиктивна оперция
A A+ A++ A

Пациент с карцином на простатата, осъди болница за 25 000 лв. обезщетение, след като се оказва, че на практика е излъган, че туморът му е премахнат.

Болница "Св. Мина" е осъдена да плати обезщетението за претърпени болки и страдания, причинени от противоправното поведение на лекарите - извършване на операция, при нарушаване на медицинските стандарти и предоставяне на невярна информация за проведеното лечение.

Тъй като пациентът не получава качествено лечение на раковото си заболяване навреме, то прогресира и се стига до тежко лъчелечение, подчертава в-к "Сега".

Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането.

Историята на Я. Х. накратко е следната:

Той постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата. Лечебното заведение обаче няма право да извършва операции на простатата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт. Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост. Това и вписват в медицинските документи, като уж покрай това са извадили и простатата на пациента. Човекът е уведомен, че простатата е премахната и заедно с нея открития карцином. При тези данни, които били отразени и в епикризата, както и защото при предходни изследвания не са открити метастази във вътрешните органи, от Я. Х. не било предприето последващо лечение на заболяването.

В последствие се установява, че пациентът е излъган - органът му е бил само отчасти отстранен, а ракът продължава да си се развива. След множество изследвания се оказва, че повторна операция не е възможна и пациентът преживява лъчелечение, като до края на живота си ще бъде и на хормонално лечение.

От болницата пледират, че не носят отговорност, а тя си е лична на лекарите, ако се установи по съответния ред, че със своите действия или бездействия са причинили вредата.

В операцията участват трима хирурзи и анестезиолог.

По случая има и висящо наказателно разследване, по което към момента няма повдигнати обвинения. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай