Дизайнерът на звездите, който стана звезда - Оскар де ла Рента

Дизайнерът на звездите, който стана звезда - Оскар де ла Рента
ЕПА/ БГНЕС / Веселина Стефанова
A A+ A++ A

На 21 октомври светът изгуби един наистина забележителен талант - дизайнерът Оскар де ла Рента. Няма човек, който да не е видял изключителните му колекции и не е останал безмълвен в преклонение пред изяществото и красотата им. Няма събитие с червен килим, което да не е било удостоено с рокля от Де ла Рента, както и знаменитост, която да не е оценила дарбата му по време на неговия 50-годишен път в модната индустрия. 

Де ла Рента е роден в Доминиканската република на 22 юли 1932 г. Името му става световно известно през 60-те години на миналия век, когато започва да облича тогавашната първа дама на САЩ Жаклин Кенеди. Така той печели прозвището си "дизайнерът на първите дами". Известен е като любимец на американския дамски елит заради лукса, който "струи" от моделите му. Вечерните му рокли са предимно в топлите нюанси, като преобладават флоралните мотиви. Моделите му подчертават силуета най-вече с дълги поли с високи талии.

"Копринена дълга рокля без ръкави на Оскар де ла Рента с черен кожен колан-панделка - ето това е поезия!", бе казала героинята от "Сексът и градът" Кари Брадшоу, която го е споменавала често в епизодите.

Дизайнерът си отиде на 82 години, само няколко седмици, след като обяви за свой наследник в модната къща Питър Копин - дизайнер на Нина Ричи. Моделиерът е починал в дома си в Кънектикът, заобиколен от семейството си, приятелите и "повече от няколко кучета", съобщение на доведената му дъщеря Елиза Рийд Болън и нейният съпруг, Алекс Болън. В изявлението не се уточнява причината за смъртта, но миналото Де ла Рента е споделял, че се бори с рак.

Само преди три месеца в де ла Рента събра едни от най-впечатляващите си тоалети, шити за първите дами на САЩ в ретроспективна изложба. "Пет декади стил" показа творения на дизайнера от началото на кариерата му до днес, включително един от най-стилните модели, носени от Хилари Клинтън, Нанси Рейгън, Лора Буш и други.

В интервю през юни тази година Оскар де ла Рента заяви: „Единствените сигурни и реални неща в живота са, че се раждаш и умираш. Но ние смятаме, че ще живеем вечно, отказваме да приемем смъртта. А всъщност именно тя ни кара да ценим всеки един ден от живота си.“

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници