60 млн. евро щял да получи еврокомисар Дали за лобиски закон

60 млн. евро щял да получи еврокомисар Дали за лобиски закон
60 млн. евро щял да получи европейския комисар за здравеопазването Джон Дали, за да прокара закон за тютюневите изделия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

60 млн. евро щял да получи европейския комисар за здравеопазването Джон Дали, за да прокара закон за тютюневите изделия.

Заради скандалните разкрития около лобистката афера еврокомисарят подаде оставка на 16 октомври. Той бе обвинен в намеса в разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) след жалба на шведския тютюнопроизводител „Суидиш мач".

Компанията обяви, че й е било предложено да плати 60 млн. евро за улесняване приемането на проектозакон за тютюневите изделия от европейския комисар за здравеопазването Джон Дали, предадоха АФП и БТА.

„Мога да кажа, че 60 млн. евро е сумата, за която става дума и държа да подчертая, че за нас не е важен нейният размер," заяви говорителят на компанията Патрик Хилдингсон.

Шведската компания сигнализира, че малтийският предприемач Силвио Замит се е свързал с нея и изтъкнал контактите си с Джон Дали и е предложил да улесни прокарването на закон за тютюневите изделия.

Ставало е дума за отпадане на забраната за продажба на територията на ЕС на снус - влажно прахообразно тютюнево изделие, производно на шведското сухо енфие от началото на 19 век, сред чиито производители е „Суидиш мач". В момента продажбата му е разрешена само в Швеция и Норвегия.

Хилдингсон уточни, че 60-те милиона евро е трябвало да бъдат платени на две вноски - 10 милиона преди приемането на новия закон и 50 милиона след това.

Бившият еврокомисар Джон Дали заяви, че е невинен и е жертва на лобистка кампания, която цели да блокира по-строго регламентиране на тютюневите изделия.

Докладът на ОЛАФ бе връчен в понеделник на Европейската комисия. В него се посочва, че малтийският предприемач се е опитал да получи финансова облага в замяна на предполагаемото си влияние над европейския комисар. Не е имало обаче сключено споразумение нито са били платени пари, се уточнява в доклада.

#Джон Дали #еврокомисар #здравеопазване #тютюневи изделия #лобизъм #ОЛАФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници