Правосъдното министерство иска още 34 милиона лева

Правосъдното министерство иска още 34 милиона лева
Според Ковачева, ако не се осигурят допълнителните близо 34 млн. лева, правосъдното министерство няма да може да изпълнява някои основни свои дейности. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На Министерството на правосъдието са необходими още 33.75 млн. лева към бюджета за следващата година, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Това тя каза по време на заседанието на парламентарната правна комисия, на което се разглежда Законопроектът за държавния бюджет за 2013 година, предаде БГНЕС.

Според Ковачева, ако не се осигурят допълнителните близо 34 милиона лева, правосъдното министерство няма да може да изпълнява някои основни свои дейности.

Основният недостиг на средства е в няколко направления. За обезпечаване на разходите на охраната на съдебната власт са нужни още близо 7.8 млн. лева, а още 2 млн. лева трябват за хонорари за извършени служебни защити, обясни правосъдният министър.

За бюджета на „Изпълнение на наказанията" трябват допълнително малко над 15 милиона лева, добави тя.

Увеличават се неразплатените задължения на „изпълнение на наказанията", като към 30 септември те са почти 7 млм. лева, а до края на бюджетната година ще достигнат 10 млн. лева, като основно става дума за задължения на местата за лишените от свобода, обясни Ковачева.

По думите й всички непокрити задължения на министерството ще са малко под 15 млн. лева към края на годината.

Михаил Кожарев, председател на бюджетната комисия на ВСС обясни, че и по бюджета на съдебната власт ще трябват допълнителни средства.

„Нови 451 щатни бройки ще трябват във връзка със свръхнатовареността на районните и окръжните съдилища. Смятаме, че включително и при една вътрешна оптимизация на щатните бройки няма да се намали съществено свръхнатовареността на някои от най-натоварените звена като Районния съд в София", уточни той.

От Инспектората на ВСС и от държавното обвинение също се оплакаха пред депутатите, че може и да не им стигнат парите за осъществяване на основни техни дейности.

#Министерството на правосъдието #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Бюджет 2013 #ВСС #Михаил Кожарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници