4755 са децата в домове за сираци в България

4755 са децата в домове за сираци в България
В периода от 2009 г. до края на 2011 г. броят на децата, настанени в различните типове институции, намалява от 6730 на 4755. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

4755 са децата, отглеждани в институции в България, сочи статистиката на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

Сравнителните данни показват, че в периода от 2009 г. до края на 2011 г. броят на децата, настанени в различните типове институции, намалява от 6730 на 4755, предаде БГНЕС.

„Налице е ясна тенденция към намаляване както на общия брой на децата, отглеждани в институционална грижа, така и на броя на децата поотделно за всеки тип институция“, заключава министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев по стратегията за деинституционализация.

Договорените до момента средства в тази насока по линия на структурните фондове на ЕС възлизат на 132,165 млн. лв., като в рамките на отделните проекти са разкрити 3170 нови работни места.

Към момента се изпълняват пет основни проекта, към които са изградени и функционират съответни технически звена за управление – „Детство за всички“, „ПОСОКА: семейство“, „И аз имам семейство“, „Укрепване на капацитета на Агенцията за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа“ и „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище“.

Всеки един от проектите, насочен към деинституционализация на домовете, следва принципа на индивидуално планиране на услугите според нуждите на конкретните деца.

През отчетния период са разкрити 34 нови услуги за деца в общността с капацитет от 663 места.

Общият размер на издръжката за новите услуги като държавно делегирана дейност възлиза на над 2,7 млн. лв.

#Томислав Дончев #деинституционализация #сираци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници