Излизането на Южна Европа от еврото би коствало 17 трлн. евро на света

A A+ A++ A

Излизането на Гърция от Еврозоната изглежда поносимо, но ако тя предизвика ефект на доминото и я последват Испания, Португалия и Италия, глобалният БВП ще намалее с над 17 трлн. евро, или 22.26 трлн. долара, до края на десетилетието, твърдят икономистите от анализаторската група „Прогнос“.

Изследването, направено по поръчка на германската медийна компания „Бертелсман“, дава много лоши прогнози за световната икономика, която ще изпадне в рецесия, от което най-много ще изгуби Франция, информира „Дневник“.

Икономистите са пресметнали възможните последици за икономическия растеж в 42-те най-важни индустриални и развиващи се икономики, в които се създава над 90% от световната икономика.

В съобщението на „Бертелсман“ ефектът от сбъдването на подобен сценарий е наречен „разрушителен“.

От „Прогнос“ смятат, че ако Гърция се върне към драхмата през 2013 г., до 2020 г. икономиката й ще изгуби 164 млрд. евро, което се равнява на по 14 300 евро на глава от населението.

Това ще са последиците от девалвация на националната валута, безработицата и рязкото свиване на вътрешното потребление.

Конкретно за Германия щетите биха били 64 млрд. евро изгубени кредити и 73 млрд. евро от намален икономически растеж до края на десетилетието. Като дял от БВП тези суми не са непоносими – 2.9%.

Доста по-драматични могат да са последиците от напускането на Еврозоната от другите държави.

Португалия би претърпяла глобални загуби до 2.4 трлн. евро, от които 365 млрд. за САЩ и 275 млрд. за Китай, заради което Германия може да изгуби 225 млрд. евро до 2020 г. и ще трябва да се прости с 99 млрд. евро от кредити.

Загубите за Испания са още по-големи - 7.9 трлн. евро, от които 1.2 трлн. от БВП на САЩ. Германските щети биха били 850 млрд. евро по-малко в БВП на страната и невъзможност да се върнат 266 млрд. евро кредити.

Изпадането на Италия, която е третата по големина икономика на Еврозоната, би довело до „ситуация извън всякакъв контрол, заради която германските загуби биха били 1.7 трлн. евро и отписване на 455 млрд. евро кредити.

Ако това се случи през 2013 г., нови един милион германци ще останат без работа до 2015 г.

В „острата международна рецесия и глобална икономическа криза“ най-големите губещи ще са Франция – с 2.9 трлн. евро, САЩ – с 2.8 трлн., Китай - 1.9 трлн., и Германия - 1.7 трлн.

„В сегашната ситуация трябва да направим всичко възможно кризата в Европа да не плъзне като горски пожар“, призовават от „Бертелсман“.

#Европейски съюз #ЕС #икономика #загуби #кредити #криза #БВП #икономика #свят #ефект на доминото #Франция #САЩ #Китай #Германия #Италия #Испания #Португалия #Гърция #Южна Европа #еврозона #анализ #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници