Новият договор с „Газпром“ готов до 15 ноември

Новият договор с „Газпром“ готов до 15 ноември
74% от клиентите на „Топлофикация – София“ имат задължение до 6 сметки. Снимка: economymagazine.bg
A A+ A++ A

Новият договор между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за доставка на природен газ от Русия ще бъде подписан до 15 ноември, обяви зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова.

Информацията бе съобщена на заседание на Икономическата комисия в Народното събрание, която в сряда обсъжда готовността на топлофикациите за новия зимен сезон, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът увери, че по конекторните връзки с Румъния, Турция и Сърбия се работи активно, но те ще бъдат тема за следващия есенно-зимен сезон.

„Поддържаме близки контакти и следим топлофикационните дружества, имаме информация за техните проблеми. Нашето намерение е да внесем промени в Закона за енергетиката в частта за топлоснабдяването след кръглата маса по темата на 26 октомври“, информира още Евгения Харитонова.

В Народното събрание в сряда присъстваха представители на Министерството на икономиката, на ДКЕВР, на омбудсмана Константин Пенчев, на топлофикационните дружества от София, Плевен, Бургас и Варна, на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Комисията за защита на потребителите, на Федерацията на потребителите в България.

При кризисна ситуация „Топлофикация – София“ разполага с резерв от 20 000 тона мазут, който би осигурил отоплението на столицата за около 5 дни, съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Той увери, че плащанията към доставчика „Булгаргаз“ са приоритетни, но посочи, че 74% от клиентите на „Топлофикация“ имат задължение до 6 сметки.

„Събираемостта е проблем, но не единствен. Само за природен газ дължим 178 млн.лв. на Булгаргаз. Нашите пари отиват в „Булгаргаз“, но задължението ни към тях не нараства, а намалява - от 190 млн. лв. то вече е 178 млн. лв., т.е. с 12 млн.лв. по-малко“, похвали се Стоян Цветанов.

#мазут #парно #ДКЕВР #„Топлофикация – София“ #„Газпром“ #„Булгаргаз“ #Евгения Харитонова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници