Трафопостът в Бургас не бил взривен, потвърдила проверка на ЕВН

Трафопостът в Бургас не бил взривен, потвърдила проверка на ЕВН
При експлозията около час след полунощ във вторник бяха буквално изтърбушени два апартамента на първия етаж на жилищната сграда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трафопостът в мазето на блока в центъра на Бургас не се е взривил при инцидента в нощта срещу вторник, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕВН.

„Първоначалното впечатление, че трансформаторът, част от трафопоста в сградата на ул. „Хан Крум“ в Бургас, не се е взривил, се потвърди и от първия оглед на място от специалисти на ЕВН България“, съобщават от дружеството.

При експлозията около час след полунощ във вторник бяха буквално изтърбушени два апартамента на първия етаж на жилищната сграда, а няколко магазина на приземния етаж бяха унищожени. В района имаше обърнати от взривната вълна коли и микробус, стъклата на околни сгради бяха счупени.

От ЕВН допълват, че българските и австрийските експерти на компанията са единодушни, че в трансформатора не е имало взрив, защото той е запазил механичната си цялост.

„След този оглед специалистите на дружеството ще могат да започнат анализирането и систематизирането на информацията, като дружеството ще очаква и резултатите от официалното разследване“, посочват от ЕВН.

Междувременно компанията е извършила инспекции във всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове, и е връчила на живущите в тях протоколи, указващи техническото им състояние.

Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Това са допълнителни инспекции, в допълнение на текущия контрол, който дружеството извършва на своите съоръжения минимум два пъти годишно.

#взрив в трафопост #ЕВН #трафопост #Бургас #взрив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници