БСП и ГЕРБ в лингвистичен спор за енергетиката

БСП и ГЕРБ в лингвистичен спор за енергетиката
Мисля, че добрият вариант е да се поиска езиковият институт на БАН да разреши този спор, заяви Петър Димитров от БСП, не без ирония към управляващите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ или ЯДЕЦ - така социалистите в Народното събрание определиха преформулирания от ГЕРБ въпрос за референдума за бъдеща ядрена централа.

По-рано в сряда депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че ГЕРБ ще предложи своя формулировка на въпроса за референдума: „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Референдумът бе иницииран от БСП, които събраха над 700 000 подписа под въпрос „Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“?“.

Парламентарната правна комисия ще разгледа двете предложения, за да се реши как да бъде правилно формулиран въпросът на референдума.

„Ако искат да правят референдум с такъв въпрос, имат право да го индикират - да са го направили, но сега сме в друга фактическа ситуация. Негово величество суверенът си е казал мнението, и то на формулирания от нас въпрос“, заяви депутатът от БСП Петър Димитров.

Той допълни, че законът не позволява интерпретации на волята на суверена, а в отговор на забележката на ГЕРБ, че енергетиката трябва да се нарича „ядрена", а не „атомна", Петър Димитров посочи, че „ако няма атом, няма и ядро“.

„Става въпрос за разлагане на ядрото на атома, а той не съществува закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа“, продължи социалистът.

Според Петър Димитров от ГЕРБ бягат от сериозния въпрос дали в следващия век България трябва да разполага с атомна електроцентрала - „независим енергиен източник, гарантиран за индустриалното развитие, на достъпна цена, в големи количества“.

„Нека се решат тези народни представители от управляващите да обявят, че подписите на над 770 000 българи, подписали се в подписката за референдума, нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни, че не си познават интересите и затова си позволяват да ги коригират“, призова левият депутат.

Мая Манолова от БСП отново заяви, че ГЕРБ правят пореден опит да откраднат референдума от хората, защото „умират от страх заради евентуалните резултати“.

„Изкарахме и прочетохме названието на Международната агенция за атомна енергия, така че да се вкарва нацията в езикови спорове е несериозно“, твърди Петър Димитров.

„Мисля, че добрият вариант е да се поиска езиковият институт на БАН да разреши този спор“, посочи той, не без ирония към управляващите.

#депутат от ГЕРБ #Мая Манолова #Петър димитров #ядрена енергетика #атомна енергия #референдум #БАН #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници