БСП готвела алтернативен бюджет заради икономическия „провал“ на ГЕРБ

БСП готвела алтернативен бюджет заради икономическия „провал“ на ГЕРБ
Според Сергей Станишев в икономически план България се вкарва все по-дълбоко в кризата, а липсата на социална политика на това правителство е очевидна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП подготвя алтернативен бюджет, който да защитава по време на обсъжданията на законопроекта за държавния бюджет, внесен в Народното събрание на 12 октомври.

„ БСП ще предложи конкретни алтернативи, скоро ще бъдат конкретизирани, както и нашият алтернативен бюджет, който ще защитаваме в дебатите в парламента“, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Той участва в Кръгла маса на тема „Ръст на заетостта и благосъстоянието: Европейски политики за национални решения“. Дискусията се организира от Института за социална интеграция (ИСИ) - София, и Фондацията за европейски и прогресивни изследвания (ФЕПС) - Брюксел.

Според Сергей Станишев в икономически план България се вкарва все по-дълбоко в кризата, а липсата на социална политика на това правителство е очевидна.

„Икономическата политика на ГЕРБ претърпя провал. Нито един от приоритетите, които бяха обявени в началото на мандата, не се реализира“, заяви той.

Според статистиката, цитирана от Сергей Станишев, в ЕС има 25 млн. безработни, 5,5 млн. от тях са млади, а 115 млн. от близо 500-те милиона европейци живеят в риск от бедност и социално изключване.

Той отново изрази мнението си, че политиката за дисциплиниране на пазарите, провеждана от десните правителства през последните 3 г., само подчертава безработицата като „основен и гигантски икономически, социален и политически проблем“, който „разяжда самата тъкан на обществата на ЕС и води до трудно предсказуеми последици“.

Според лидера на БСП и ПЕС без европейския социален модел самата същност на ЕС ще бъде загубена.

„Като баланс на т.нар. Пакт за растеж и стабилност е нужен Пакт за социално развитие и прогрес, който да поставя общи и специфични за всяка страна цели за инвестиции и за намаляване на бедността“, каза още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП посочи, че наскоро социалните министри от семейството на социалдемократите отправили предложения за развитието на социален съюз в рамките на ЕС.

Той каза, че са необходими европейски решения, за да се намерят и верните национални такива, и определи като ключов въпроса за солидарността.

Сергей Станишев отбеляза, че общият бюджет на ЕС трябва да се превърне в конкретен, основен инструмент за заетост и социални инвестиции.

„25% поне от европейската кохезионна политика трябва да бъдат насочени към социалната сфера, а също така трябва да бъде отделен специален фонд за гарантиране на младежката заетост“, заяви той.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #безработица #ЕС #икономика #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници