Модернизирана писта на ВВС е в "плачевно състояние", назначена е проверка

Модернизирана писта на ВВС е в "плачевно състояние", назначена е проверка
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Драгомир Заков е поискал проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на ВВС. Причината е проблеми с настилката, съобщи Заков пред депутати от комисията по отбрана. Част от средствата са били отпуснати по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Най-големият проект по програмата на НАТО за инвестиции е за удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане на летище "Безмер", обясниха запознати от комисията. През 2016 година там беше приключено удължаването на пистата с 500 метра, разширяването ѝ, изграждането на две мecтocтoянки зa транспортни самолети.

Без да посочва пред депутатите мястото, министърът на отбраната Драгомир Заков призна за "плачевното състояние" на изградената с пари и на НАТО инфраструктура:

"Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката.

Ремонтите са стрували над 62 милиона лева без ДДС. Близо 55 милиона от тях са пo програмата нa HATO зa инвестиции в сигурността.

"Безмер" е един от вариантите за преместване на изтребителите МиГ-29, докато в авиобазата "Граф Игнатиево" текат ремонтите за новите Ф-16. Решение за преместването още няма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай