Нивото на река Дунав продължава да пада, положението е сериозно

Нивото на река Дунав продължава да пада, положението е сериозно
A A+ A++ A

Нивото на река Дунав продължава да пада. Въпреки мерките за удълбочаване на плавателния път, Белене и Вардим остават критични участъци, предава БНТ.

Дългосрочната прогноза на специалистите е, че в близките 3 месеца ситуацията ще се влошава.

Само преди 3 дни при Русе беше записано най-ниско ниво на Дунав на тази дата 30 см. Водите обаче продължават да се понижават заради малкото снеготопене и липсата на валежи.

"Нивото е доста ниско на река Дунав като цяло и на праговите участъци почти на косъм се минава.", казва Димитър Йорданов, механик на кораб.

За да улеснят плаването в българския участък, от Речния надзор към Морска администрация в Русе са издали предписания на корабоплавателите. За нарушителите, затруднили движението, санкциите достигат до 5 хиляди лева.

"В критичните участъци определяме режим за преминаване, за брой съдове и съответното газене. Всеки си прави сметка дали да не използва пълният капацитет на съдовете или в районите на критичните участъци да претоварва...или пък да изчаква благоприятно ниво.", обяснява кап. Иван Жеков директор на Дирекция „Речен надзор" Русе.

В тази ситуация, обаче, реката бързо се променя. И капитаните трябва са много добре информирани, когато тръгнат на път.

"Товари на 2,40. И през това време водата пада драстично и не може да мине... Всеки капитан трябва да си прави сметката на колко товари, каква е водата, газенето и на толкова да натовари съответно кораба.", казва Мартин Боев, щурман.

За да обезпечат фарватера от началото на юли от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав започнаха драгиране един от критичните участъци при остров Белене.

Добрата новина е, че има ръст на круизните кораби, акостирали на дунавските ни пристанища за юни сравнено с миналата година те са със 180 повече. При товарните кораби обаче сериозна промяна няма.

#река Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници