Проектопрограмата "Василев": Две тарифи за парно, ток и вода, безплатни учебници, пътища по германски стандарт

Проектопрограмата "Василев": Две тарифи за парно, ток и вода, безплатни учебници, пътища по германски стандарт
A A+ A++ A

Въвеждане на две тарифи за ток, парно и вода - по-евтина базова и по-скъпа за по-разточителните потребители, предвижда черновата на проектопрограмата на кабинета "Василев", разпратена на медиите.

Очаква се окончателният текст на документа, за който се търси подкрепа от БСП, "Демократична България" и независими депутати, да бъде представен по-късно през деня. От двете формации вече обявиха, че имат някои забележки по текстовете, но те не са "фундаментални". От "Демократична България" не конкретизираха какви корекции биха направили, докато от левицата обвяиха, че ще настояват за повече социални мерки.

Програмата е основана върху промени в над 40 закона, които да бъдат приети до януари 2023 г. Ако "Продължаваме промяната" успее да осигури мнозинство за тези планове, вицепремиерът в оставка Асен Василев, посочен от партията си за следващ премиер, ще представи в петък на президента проекта си за правителство. 

Проектопрограмата в социалната сфера включва увеличение на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения, както и приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход.

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на алтернативно ядрено гориво, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори за доставка.

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала "Струма" чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала "Хемус" и продължението на "Черно море". Предлага се и въвеждане на германските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка.

Друга нова идея е и създаването на виртуален консулски отдел, предоставящ онлайн услуги за всички българи в чужбина.

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Предлага се изваждане на финансовото разузнаване от ДАНС и прехвърлянето му обратно към Министерството на финансите. Замисълът е дирекцията да се ангажира с борбата срещу изпирането на пари, придобити от незаконна дейност.

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

За здравеопазването е предвидено до края на годината да се въведе в експлоатация първата въздушна линейка да се одобри финалния план на националната детска болница, както и да се извърши промяна в софтуера на електронните рецепти, които да включват най-евтиния генеричен заместител и неговата цена.

В частта, свързана с културните политики, управляващите предлагат с бюджета за следващата година да се въведе фонд за радио и телевизия. Предлага се и разработване на промени в Закона за електронни медии, така че в обхвата на закона да бъдат включени и онлайн медиите и социалните мрежи, както и да има персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети.

За сектор земеделие е предвидено да се увеличи капацитета на лабораторните комплекси за фитосанитарен контрол, а в областта на политиките за околната среда - да се удвоят глобите към нарушителите и отговорните лица за контрол над незаконните сметища.

Сред хоризонталните мерки е отбелязано приемането на нови устройствени правилници за всички първостепенни разпоредители с бюджета, със съкращение на щата от поне 5%.

Източник: Дневник

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници