Предложиха Бойко Найденов за втори мандат начело на НСлС

Предложиха Бойко Найденов за втори мандат начело на НСлС
Предложението Найденов да получи втори мандат начело на службата подкрепят и главният прокурор Борис Велчев, и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Кандидатурата на Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба (НСлС) за втори мандат бе издигната от седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Около три часа във вторник кадровици обсъждаха и приемаха процедурни правила за избор на директор на НСлС, предаде БГНЕС.

Предложението Найденов да получи втори мандат начело на службата подкрепят и главният прокурор Борис Велчев, и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

От Комисията по предложенията и атестирането предложиха правила. Оттам посочиха, че при избора на процедурните правила целта е била те да са по-подробни с оглед на по-голяма публичност и прозрачност, ако има повече кандидати.

Така предложенията и обсъжданията им продължиха около три часа.

Румян Боев призова работата да се свърши „по-бавно, по-спокойно“.

„Каквато и концепция да се възприеме, да се направи във възможно най-кратни срокове“, беше пък молбата на главния прокурор Борис Велчев.

Той припомни, че изтича мандатът и на директор на НСлС, и на главен прокурор и заяви на кадровиците да имат предвид, че „всяка една неустановеност, особено когато е двойна, е лоша за системата“.

„Много е важно принципни въпроси като публичност и прозрачност да не се истеризират“, подчерта Велчев.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев обърна внимание на членовете на съвета да не се вглеждат прекалено в буквите и в редовете, за да не изпуснат същността на избора.

„За първи път ВСС ще заложи такива критерии, с които ние искаме да отговорим на очакванията на хората, които са ни изпратили тук“, каза пък Камен Иванов.

Във вторник във Висшия съдебен съвет дойде и депутатът Яне Янев, който се срещна с члена на ВСС Ясен Тодоров, който бе избран от парламентарната квота.

Янев каза, че ще поиска разсекретяване на прекратените дела, свързани с корупцията в енергетиката.

Висшият съдебен съвет трябва да избере нов директор на Националната следствена служба, който е и зам.-главен прокурор.

Сегашният мандат на Бойко Найденов, който е ръководител на НСлС, изтича на 12 ноември.

Кандидатури могат да бъдат издигнати и на следващото заседание на ВСС в четвъртък.

#Бойко Найденов #Националната следствена служба #НСлС #Висшия съдебен съвет #ВСС #Борис Велчев #главен прокурор #Върховния административен съд #ВАС #Георги Колев #Румен Боев #Върховния касационен съд #ВКС #Лазар Груев #Камен Иванов #Яне Янев #Ясен Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници