И у нас вече препоръчват четвърта доза ваксина срещу COVID-19

И у нас вече препоръчват четвърта доза ваксина срещу COVID-19
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването препоръчва прилагането на втори бустер от иРНК ваксините срещу COVID-19 при всички над 18 г., които желаят, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Оттам посочват, че втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Според указанията на експертите за преболедувалите поставянето на бустера е не по-рано от 3 месеца след потвърждаване на диагнозата, при направен пълен ваксинационен курс.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

За кого е силно препоръчителна

Министерството на здравеопазването силно препоръчва вторият бустер при:

- Имунокомпрометирани;

- Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- Пациенти на хронична диализа;

- Пациенти с онкохематологични заболявания;

- Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

- Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

- Възрастни хора на и над 65 г.

Къде може да се постави втората бустерна ваксина?

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От понеделник, 27 юни, ще могат да се издава и сертификати за втора бустерна доза. Сертификатът е идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4.

Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Положителните проби на COVID-19 надхвърлиха 10%

През последните 24 часа са регистрирани 320 нови случая на коронавирус при 3 135 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 10,2% от взетите проби са дали положителен резултат. 

58,75% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 103, следва Варна с 36. Няма област без нови заразени, като най-малко са те в Сливен, Търговище и Хасково - по 1.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 169 474. Броят на активните случаи намалява и те вече са 61 269. Ръст, обаче, има в броя на настанените в болница - 298, от които 28 са в интензивни отделения. 90,62% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 795 души, така общият им брой достигна 1 070 967.

За последното денонощие са починали трима души. Нито един от тях няма ваксинация. Така броят на загубилите битката с вируса вече е 37 238.

До момента у нас са поставени общо 4 406 323 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 393 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 061 262 души. 763 109 души вече са си поставили бустерна доза.

#коронавирус #вксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай