МС отговори: Изнася ли България оръжие за Украйна?

МС отговори: Изнася ли България оръжие за Украйна?
A A+ A++ A

Изнася ли България оръжие за Украйна, на това отговориха от Министерски съвет, след като се появиха новини с подобни заглавия. 

Уважаеми колеги,

Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа:

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

РЕШЕНИЕ

за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 84, ал. 1 от Правилника и организацията на Народното събрание

РЕШИ:

Дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;

д) ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Решението е прието от 47-ото Народно събрание на 4 май 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

#НС #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай