Amazon ще връща пари за купени ел.книги

Amazon ще връща пари за купени ел.книги
A A+ A++ A

Американското правосъдно министерство заведе дело срещу някои издатели заради подозрения за картелно споразумение по отношение цените на електронните книги. Делото по принцип очакваме да бъде гледано през 2013 г., но изглежда, че страните по него могат да постигнат споразумение и преди това. Amazon са информирали в края на миналата седмица притежателите на устройства Kindle, че е възможно да получат обратно част от парите си, заплатени за електронни книги между април 2010 г. и май 2012 г.

Причината за връщането на суми е именно споразумението, в което компанията ще участва заедно с другите две компании, които са подсъдими по делото. Условията за връщане на пари засягат издания на издателствата HarperCollings, Simon & Schuster и Hachette. Сумите, които ще бъдат изплатени на потребителите, ще са между 30 цента и 1,32 долара. Ако прокуратурата сключи споразумение със страните по делото, то ще отнеме на издателите възможността да определят крайната цена на книгите, което според Amazon ще е от голяма полза за потребителите.

Трите издателя и Apple са обвинени в тайно споразумение за задържане на високи цени на електронни книги чрез клаузи, които са забранявали предлагането на отстъпки. Тази практика е била разглеждана като начин за конкуриране с Amazon, които често продават определени книги на загуба като стратегия за промотиране на платформата Kindle.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници